Można smażyć na oliwie. Zawsze jednak krótkotrwałe smażenie będzie lepsze od długotrwałego. Mnie osobiście oliwa nie do wszystkiego pasuje - np jajecznica na oliwie jest dla mnie niejadalna. Ale juz jakies krewetki czy wołowinę do bolognese - spokojnie na oliwie podsmażam. Do smażenia można używac także masła klarowanego, oleju kokosowego, smalcu.
[...] i wirusowym Jest niestety wiele mitów wokół suplementacji omega, jak choćby reklamuje się oleje rzepakowe jako dobre źródło kwasów omega a potem poleca się taki olej do smażenia, co zamienia go w - posunę się do takiego usprawiedliwionego stwierdzenia - toksyczną ciecz. Olejów bogatych w omega 3 i omega 6 nigdy nie wolno poddawać obróbce [...]
[...] marchew lub kapusta pekińska) Razem: 35g białka, 17 g tłuszczu, 70g ww Może być, tutaj znowu lepsze jest mięso gotowane/parowane, zadbaj może o bardziej stabilny tłuszcz do smażenia np: olej kokosowy. Owoce w tym posiłku to też nie najgorszy pomysł. Warzywa dawaj różne. + bezpośrednio przed treningiem na siłowni/kickboxingu Thermo Speed OLIMPu [...]
[...] każdego ćwiczenia w barkach wywal podciąganie wzdłuż tułowia w plecach wywal jedno ściąganie drążka Oliwa ma w wiekszości jednonienasycone kwasy tłuszczowe które po wpływem temperatury się utleniaja i tracą swoje właściwości prozdrowotne a wręcz przeciwnie bo wydzielają się toksyczne związki, najlepszy do smażenia jest tłuszcz stały czyli smalec
kaloryczność zdecydowanie zbyt niska olej słonecznikowy nie jest zbyt dobrym wyborem. zamień go na przykład na oliwę z oliwek. Do smażenia świetnie sprawdzi się również olej kokosowy.
[...] odpowiednio. ze smażeniem juz gorzej- jednak tutaj zbyt częste smażone nie jest raczej dobrym pomyslem[jednakże zawsze można policzyć/zważyć ile uzywasz tłuszczu do smażenia- mam bowiem nadzieję,z e dajesz tylko tyle aby ów proces przebiegał dobrze, tzn. bez ociekania oliwa produktu, ani bez spalenia go ponadto raczej przestrzegałbym [...]
"...Do smazenia NIE WOLNO uzywac olejow bogatych w wielonienasycone kwasy tluszczowe takich jak wlasnie olej z pestek winogron i slonecznikowy..." HALO, HALO!!! skoro one takie bogate, to czemu maja lezec na polce i mamy ich nieuzywac, np do salatek??
na poczatek, dzieki Tyka za szybką reakcje Już odpowiadam: fete ;) zaczynam od 10:00-21:00 (22:00) z 2,5-3h przerwami pomiędzy kolejnymi posiłkami rozkład makroskładników: 80g B/50g tł/ 140g ww co do zdrowych tłuszczy...dodaje oliwe z oliwek minimum łyzke dziennie, oprócz tego zjadam codziennie 2 porcje ryb morskich..to mało? masło..cóż, do [...]
Smalmec - poniewaz jest "lepszym tluszczem" do smazenia niz np oliwa czy tez maslo, w ostatecznosci uzyje PAM'a i podbije kalorycznosc posilku kielichem oliwy. Miod w 1 posilku jest dla smaku, mysle ze to lepsza alternatywa dla slodzika, ale jesli faktycznie mam go wyeliminowac, to coz, placuszki owsiane juz nie beda takie dobre W [...]
[...] dzień) ;) Co do soków, robię samodzielnie. Orzechów obecnie nie mam, ale wyposażę się i będę wcinał :) Co do oleju lnianego, masz na myśli, aby słonecznikowy zastąpić lnianym? Do smażenia także? Czy jest duża różnica w stostowaniu oleju lnianego i oliwy z oliwek? Czy mają podobne właściwości? Zmieniony przez - kertoip w dniu 2013-06-21 11:16:11
[...] diecie śródziemnomorskiej, zawiera 77% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych działających ochronnie na układ sercowo - naczyniowy. Oleje zawierające te kwasy nadają się do smażenia, gdyż mając tylko jedno podwójne wiązanie nie są podatne na utlenianie i wysoką temperaturę w takim stopniu, jak olej słonecznikowy, sojowy czy kukurydziany. 1.3. [...]
A podasz jakies strony? Np jak robie jajecznice to oliwy najlepiej do smazenia nie? Bo pomimo ze mam teflon to przywiera i troche sie niszczy wedlug mnie. I teraz czy cala ta oliwa wsiaka i do bilansu liczona?
[...] No ale jak nie ma to nie ma. Jak duzy wplyw moze miec na zdrowie niedobor tych tluszczy? Do smpa: dobrze mowilem gosciowi, co pytal czy na masle moze jajecznice. "Do smażenia nie powinno używać również się masła, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury zawarty w nim tłuszcz ulega bardzo szybko rozkładowi z wytworzeniem substancji [...]
[...] nie wszystko jest czarne i nie wszytsko jest białe i ten i ten stosunek będzie dobry a może 1:1,5:1???? i nie pisz jak w filmie Tata a Marcin powiedział proszę Cię co do smażenia do każdego produktu mogę coś znaleźć takiego że bedzie szkodliwe nieumiejętnie przygotowując i co nie bedziesz jadł? wybieramy najmniejsze zło straamy się Zmieniony [...]
[...] Albo zmieniasz nawyki albo nie. A Ty tak sobie wybierasz co Ci wygodnie. Słodyczy już nie jesz ale jogurcik owocowy tak (to właściwie to samo co słodycze, od których tak Cię "odrzuca"). Tego oleju nie używaj do smażenia. Ja jednak zachęcam aby w sałatce znalazła się np. oliwa, olej rzepakowy albo inne oleje tłoczone na zimno, nierafinowane.
W celu uzupełnienia kwasów tłuszczowy oliwa z oliwek bedzie lepsza,co do smażenia na głębokim oleju nie smaż. Jak robisz go z gurosem itp to nie mzoesz wpisać piersi w panierce to calkowicie co innego jest Jak tak robisz to wpisujesz surowa surową pierś kurczaka a pod spodem ilość tłuszczu na jakim ją zrobiłeś, przypraw nie musisz uwzgledniać
Hehe, te oliwy za 10 - 20 zł to jest oliwa do smażenia, przetworzona chemicznie lub wyciskana z ochłapów. Wartość odżywcza to tylko zawartość tłuszczy. Tego akurat nie wiesz. Nie każda oliwa za 20 zł jest oliwą z wytłoczyn. Oliwe z biedronki wziąłem na pierwszy raz i nigdy więcej jej nie łyknę, pali po przełyku nieźle To że oliwa pali w gardło [...]
Pomylka, podalem przedramie. W ramieniu jest 45cm;-) zreszta jest fotka na ktorej cyhyba to nie wyglada na 36%-) Mozliwe ze od tej zieleniny wyprozniam sie krwia? Proponowaliscie 200g bialka a w dopingu pisza ze na bombie 3g bedzie ok. Czy braliscie to pod uwage? polatam dzisiaj po sklepach i posuzkam roznych ciekawych produktow. Do smazenia [...]